Vad är enkaustik?

Jag målar i en teknik som heter Enkaustik. Alldeles nytt i Sverige, men har sina rötter i den gamla Egypten:

Ordet ”Enkaustik” Kommer från det Grekiska och betyder ”att bränna in”. En konstärlig teknik att måla med vax genom att bränna in det i underlaget.

Målningsteknik:

Enkaustik är vaxmålning med smält bivax. Det blandas med färgpigment av pulver eller t.ex. oljefärg. Idag tillverkas färdiga vaxfärger av bl. Arts Encaustic International av hög kvalité, med dokumenterad färgbeständighet. Vaxfärgen appliceras med hjälp av värmen på papper, kartong, trä, sten eller gips.

Varmluftspistol, värmepennor och strykjärn används för att manipulera vax. Värme behöver användas för att hetta upp och på det sättet binda varje skikt tillsammans. Hållbarheten är god då vaxet det är ogenomträngligt för fukt. Lyster och färgkvalitén förändras inte genom tiden.

Enkaustikens historia

I antikens Grekland och över 2500 år sedan i  Egypten målades det med varmt vax. Man blandade bivax och färgade pigment som applicerades in trä eller elfenben. Även fartyg och vagnar målades med enkaustik. Idag finns mumieporträtt från Fayum, många gjorda på det sättet, bevarade i Egyptiska museet i Kairo. Man har även hittat ikoner från 600 -talet gjorda i enkaustik.  Några av dem finns på Berget Sinai i St Catherine klostret.

Fayum-01

Under nästan 1000 år var konstformen sedan i glömska. Först under 1700- talet upptäcktes under utgrävningar i Pompeji och Neapel, väggmålningar gjorda i enkaustik. Därefter målade några av de tidiga franska och tyska konstnärer med s.k. ”Puniska vax” och varmt vax. Det handlade mest av porträtt in träpaneler, takmålningar, ibland på duk.

Idag målar man med nya verktyg som är speciellt tillverkade för enkaustik.

Skillnaden mellan amerikansk och europeisk enkaustik:

Man pratar ibland om olika tekniker när det gäller enkaustik; europeisk och amerikansk teknik. Den europeiska tekniken har utvecklats i Europa och betyder att man använder målarstrykjärn och stylus som verktygen och målar på papper som har utvecklats för detta ändamål. Man använder färger som har låg smält temperatur (62 grader). Färgerna är giftfria. Här kan du se målningar målade med enbart strykjärn och stylus.

Den amerikanska tekniken, eller egentligen Resin Wax Art, betyder att man använder värmehäll för att smälta färgen på i aluminium koppar och man penslar sedan färgen på träunderlag. (Ej papper alltså). Man använder även elverktyget varmluftspistolen för att härda de olika lagren som uppstår. Färgen man använder innehåller Resin, som är egentligen kåda från träd och det gör färgen hållbar även i högre temperaturer. Resin avger när man hettar upp den gaser som man helst inte ska andas in,därför är god ventilation nödvändigt. Ibland tillsätter man även Garnaub vax för att göra ytan ännu hårdare. Resin Vax konst blir mycket hållbar och behåller sina vackra färger flera hundraa år! (Jämför med Fayum porträtten från Egypten!) Jag brukar även skydda min konst med ett extra lager special Konst Resin som gör ytan mycket hård och hållbar både mot solljus och värme och eventuella skrap.

Man kan också kombinera dessa två olika tekniker, jag gör det ofta. Här kan du se hur målandet ser ut i den amerikanska stilen. ( Som namnet säger är tekniken utvecklad i USA för modernt bruk. Tekniken i sig härstammar från Egypten). Det finns många sätt att måla med enkaustik och det finns många konstnärer om har utvecklat en helt egen stil, med egna färgblandningar och collagetekniker.